Image and video hosting by TinyPic

www.ustream.tv/channel/tunggal-fm

"ENJOY EVERY MOMENT"

The Official Blog since 27 December 2009

INSTAGRAM : ninabanana94

#ninaradzali #tunggalfm

INFO : Blog ini adalah UMUM. Sebarang idelogi, teori dan apa jua yang ditulis tidak semestinya bersifat tepat dan sempurna. Yang baik boleh diambil, yang buruk boleh ditingkatkan kepada yang lebih baik. Semua penulisan adalah 100% dari buah fikiran penulis. Sebarang cadangan, pendapat, ketidakpuasan, pertanyaan event, hal berkaitan perniagaan, perkara berbentuk urusan dan apa sahaja boleh dilontarkan diruangan 'comment' atau ke alamat E-mail ninabanana94@gmail.com

Tuesday, August 16, 2011

Tutorial Photoshop : Partial Black & White

Assalamualaikum W.B.T . Bertemu lagi kita
di entry NiNaBaNaNa's Life ini . Yeah , today NB
sedikit free . Apa kata NB tunaikan request dan
janji kepada seorang rakan NB yang betul-betul nak
tengok tutorial yang NB nak buat ni . Kepada
Zahid Zakaria , photographer muda kita , diharapkan
anda dapat manfaatkan tutorial NB yang tak seberapa ni .
Disempena ni NB buat tuto ni guna gambar yang
di snap sendiri oleh photographer muda kita iaitu
Zahid Zakaria .





Yahh here we go . Mulakan dengan Bismillahirahmanirahim .
Insyallah , anda semua boleh buat :)


At first , Duplicate layer with pressing button (CTRL + J)



Selepas itu , pergi ke Image > Adjustment > Black and white



KEMUDIAN image yang anda tengah edit tu menjadi gambar
hitam putih . (malas nak screen shot gambarnya) hihi


Pergi ke Image > Adjustment > Levels .
Ini bagi memantapkan lagi sesuatu gambar
supaya anda lebih berpuas hati dengan hasil
hitam putih gambar tersebut .



Kemudian akan keluar satu window untuk adjust
gambar tersebut yang dikenali sebagai (LEVEL) .
haa korang adjust lah ikot taste korang yeah :)


Then , inilah part yang kita akan paling suka tengok
and buat . Pergi Eraser Tool and padam bahagian
mana yang korang nak gambar tu ada color .



Okay , ini tips . Kalau dekat part yang sukar
macam sempadan2 black and white tu , korang guna
lah 'Soft Round' brush ni supaya kemas lah sikit kan .



Kali ni pulak , kalau korang rasa gambar ni tak
berapa nak menyerlah lagi . Okay , no worries okay .
Just simple step . Go to Image > Adjustment > Hue and saturation
once again . Then adjust lah ikut creativity korang semua :)


Okay dahh siap dahh . Ape ? Tak percaya ? APE ? Kacang
goreng je ? HAHA . memang lahh . Tak percaya ke ? hihi


*Tutorial macam ni memerlukan kesabaran yang tinggi
dan masa yang agak lama kalau nak sesuatu gambar tu
betul-betul memuaskan hati :)

Inilah dia hasilnya yang tak seberapa NB buat :D




P/S : Alhamdulillah . lega jugak NB tutorial ni dah
siap . Untuk pengetahuan ni tutorial photoshop dari NB
yang ke-2 . Kalau nak tengok yang sebelum ni
sila rujuk post yang lama yeah :)




4 comments:

KuMan AIDS said...

Nice posting...
Visit my blog...

Amoychanteks said...

errr, tmpg tanya..macam mana nak wat text dalam box macam nina wat tuh..colorful. cantikk..

NiNaBaNaNa said...

KuMan AIDS : awhh thanks yah . will visit back :)

NiNaBaNaNa said...

Amoychanteks : oh nanti nina bagitahu mcm mana . I send you text at your shoutmix okay :)