Image and video hosting by TinyPic

www.ustream.tv/channel/tunggal-fm

"ENJOY EVERY MOMENT"

The Official Blog since 27 December 2009

INSTAGRAM : ninabanana94

#ninaradzali #tunggalfm

INFO : Blog ini adalah UMUM. Sebarang idelogi, teori dan apa jua yang ditulis tidak semestinya bersifat tepat dan sempurna. Yang baik boleh diambil, yang buruk boleh ditingkatkan kepada yang lebih baik. Semua penulisan adalah 100% dari buah fikiran penulis. Sebarang cadangan, pendapat, ketidakpuasan, pertanyaan event, hal berkaitan perniagaan, perkara berbentuk urusan dan apa sahaja boleh dilontarkan diruangan 'comment' atau ke alamat E-mail ninabanana94@gmail.com

Tuesday, August 2, 2011

Tutorial Photoshop : Changing eye color




Assalamualaikum , Salam sejahtera
serta salam 1 Malaysia . Salam Ramadhan juga . Wehoo .
Mendengarkan Tajuk entry NB ni mesti GEMPAR kan ? Dulu
NB lah manusia yang paling malas nak buat tuto sebab
NB MALAS sangat yang amat sangat . Tapi entah lah .
Tiba-tiba dapat hidayah untuk buat Tuto . HAHA .
bukan tuto blog yeah . Tuto Photoshop . Saje nak buat
yang rumit sikit . hehe (Mengada) .


Tuto ni senang jeh . nampak jeh banyak gambar dan
macam susah . Actually this tuto SENANG SANGAT
tauu . Small matter . hihi . Yang tak small matter
tuh bila NB nak kena print screen gambar ni semua
untuk tuto . HAHA . okay malas nak cakap banyak .
Dengan lafaz 'Bissmillahirahmanirahim' . Jom kita
mula buat tuto ni .
(Bagi yang ada Adobe Photoshop sahaja)




(CTRL + O) > Pilih Gambar yang korang nak



Duplicate Layer with press button (CTRL + J)




Pergi ke Polygonal Lasso . Kalau dekat korang
punya PS tu dah di set dengan Lasso lain , click
lama sikit dekat Lasso Tool tu dan pilih 'Polygonal Lasso'




Zoom photo ni (CTRL + + ) . Kemudian select dekat mata
tu . Haa , pastikan korang tau okay cara nak select
dekat mata tu . Bukan senang tu kalau taktahu :p




Click Select > Modify > Feather pula




At the feather radius tersebut . Set kan lah kepada
berapa pun yang korang nak .




Image > Adjustment > Color balance




Okay . semua dah beres ? Ni step terakhir ni .
Haaa , yang ni suka hati korang lah yeah .
Bergantung kepada warna apa yang korang suka
untuk diletakkan di mata korang tu .




Tadaaaa ! Hasilnya macam ni . ape macam ? suka tak ?
Opppss . Lupa pula . Press button (CTRL + D) untuk hilangkan
lingkaran (garisan) lasso dekat mata tadi . Okay siap :)






SIMPLE as A , B , C tutorial ni . Haaa . senang senang .
Jadi ape tunggu lagi ? Cuba lahh . Kalau nak buat jugak
tuto ni pun suka hati . Sebab sharing is caring right ?
Ilmu jangan kedekut . Ilmu milik Allah S.W.T . Hurmm
by the way , ni pun NB belajar dari seorang blogger
punya post dekat dalam blog dia . So NB pun pikir2
nak buat jugak lah tutorial ni sebab senang kann .


*Heee , jangan marah haa . tutorial nampak sama ,
janji ayat nye ayat NB kann kann . Maybe dekat
follower dia or orang2 yang blogwalking dekat blog
dia sahaja yang tau tutorial ni . Jadi apa salahnye
pulak kan kalau Nina buat tutorial ni juga untuk
follower Nina ? heee . mmmmuuuaahh :)





P/S : Sharing is caring . The more you share ,
the more you get :)




6 comments:

tiefazatie said...

nice!rajin btol wat tutorial..hee

NiNaBaNaNa said...

Tiefazatie : huhu . baru ni rajin nyee . hihi . by the way , thanks :)

fiq. said...

gud tutorial
dah pernah try,,,best2.

Gee said...

wah..nice tutorial..(^_^)

NiNaBaNaNa said...

Fiq : Hee thanks :)

NiNaBaNaNa said...

Gee : Hohoh . thanks yahh :)