Image and video hosting by TinyPic

www.ustream.tv/channel/tunggal-fm

"ENJOY EVERY MOMENT"

The Official Blog since 27 December 2009

INSTAGRAM : ninabanana94

#ninaradzali #tunggalfm

INFO : Blog ini adalah UMUM. Sebarang idelogi, teori dan apa jua yang ditulis tidak semestinya bersifat tepat dan sempurna. Yang baik boleh diambil, yang buruk boleh ditingkatkan kepada yang lebih baik. Semua penulisan adalah 100% dari buah fikiran penulis. Sebarang cadangan, pendapat, ketidakpuasan, pertanyaan event, hal berkaitan perniagaan, perkara berbentuk urusan dan apa sahaja boleh dilontarkan diruangan 'comment' atau ke alamat E-mail ninabanana94@gmail.com

Wednesday, July 20, 2011

Perlibahasa



Okay-okay , today Nina bosan . So NB google lah
macam dan dapat lah macam2 Peribahasa yang dah
diubah jadi PERLIBAHASA yang agak kelakar kan .
(Kalau tak kelakar diam-diam okay) .
Kalau rasa kelakar , okay Terima Kasih daun
keladi lain kali puji lagi . HAHA .


Semoga enjoy okay dengan Perlibahasa yang ada NB
copy paste , ade yang diubahsuai , ade jugak
yang NB buat sendiri . haa so marilah kita
tengok yea PERLIBAHASA yang best-best di alam
semesta ni . Haha best ke ? Enjoy lah okay ,
saya JAMIN anda akan gelak sampai muntah darah
warna purple . (Okay , NB tipu je) . HAHA !





Perlibahasa
1. Terlajak perahu boleh diundur , terlajak kereta pun boleh undur , terlajak kapal terbang takde gear reverse .

2. Bersatu kita teguh , bercerai kita kahwin lain.

3. Sudah jatuh ditimpa escalator , malang berbau taik kucing .

4. Alang-alang mandi biar guna sabun & syampu .

5. Harimau mati meninggalkan belang , isteri mati
meninggalkan gelang , suami mati meninggalkan hutang .

6. Sebab mulut santan binasa sebab mulut juga nasi pun habis .

7. Biar putih tulang jangan kuning gigi (so , please gosok
gigi okay)

8. Kalau tiada angin masakan pokok bergoyang kecuali
kalau ada beruk atas pokok tu .

9. Malang tak berbau tapi kentut boleh berbau
walaupun tak berbunyi .

10. Biar mati bini jangan mati anak
(boleh kahwin lagi ape)

11. Alang-alang menyeluk perkasam biar
sampai kepangkal ketiak .

12. Biar korek hidung jangan korek tabung .

13. Berakit-rakit kehulu , berenang-renang ketepian
lama-lama jadi letih.

14. Sayangkan anak tangan-tangankan sayangkan
isteri kahwin lagi satu.

15. Kalau padi katakan padi , tidak aku ternanti-nanti ,
kalau sudi katakan sudi , kalau tak sudi boleh blah :p

16. Harapkan alarm , alarm tak berfungsi tanpa battery .

17. Tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula
tempat kena saman .

18. Hujan emas dinegeri orang , hujan batu dinegeri sendiri ,
kalau macam tu lebih baik tak payah hujan .

19. Biar lambat asalkan perlahan .

20. Kalau tiada rotan , pelempang ajelah .

21. Habis madu , sepah jangan dibuang merata-rata.

22. Carik-carik bulu ayam lama-lama jadi bulu tangkis
badminton , pasti ayam kebogelan.

23. Air dicincang takkan putus tapi kalau daging
dicincang tandanya ada kenduri

24. Kerbau berpegang pada tali , manusia berpegang
gunakan tangan .

25. Pinggan tak retak nasi tak dingin ,
kalau orang tak hendak tandanya kita tak lawa .

26. Takkan lari gunung dikejar , tapi kalau tak
kejar pun gunung tu takkan lari jugak .

27. Patah tumbuh , hilang report polis.

28. Berapa berat mata memandang , berat lagi ahli
sukan yang masuk acara angkat berat .

29. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya tak
masuk Sukan Olimpik juga .

30. Kalau ada jarum yang patah jangan disimpan di dalam peti, buang aje beli jarum yang baru .

31. Kalau ada sumur diladang , boleh hamba menumpang
mandi , kalau ada umur yang panjang , bolehlah kita
kahwin lari .

32. Kajang Pak Malau Kajang berlipat , Kajang hamba makan
satay Kajang lagi best .

33. Kalau kail panjang sejengkal ,
belilah kail yang panjang sikit .

34. Kalau takut dilambung ombak janganlah berumah
ditepi pantai , buat rumah jauh-jauh sikit dari pantai la .

35. Pecah kaca pecah gelas , kalau dah pecah tu tak
reti-reti nak ganti ke .

36. Kecil-kecil cili padi,kecil lagi biji cili .

37. Air yang tenang jangan disangka tiada ikan .

38. Hidup segan mati ditanam .

39. Cubit paha kanan peha kiri tak rasa apa-apa pun .

40. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian cukai
pendapatan .





*Segala ayat diatas hanya rekaan semata-mata .
Tiada niat untuk merosakkan bahasa .
Sekadar untuk berlawak jenaka dan menghiburkan
hati . Ape yang penting ?
"Siapa makan babi terasa haramnya" .
opssss ! HAHAHA (nakalnya) hihi :D




P/S : Bagaikan beli baju mahal-mahal dekat Pavilion ,
sekali nampak dekat uptown baju yang sama tetapi murah :p



10 comments:

wan_cikgumuzik said...

teringat zaman dulu2 kat radio THR yang dj dia ismahalil hamzah... perlibahasa ini yg selalu disebut2..

kalau tak silap tahun 1997 - 2000 mcm tuu laa..

Mrs.Yie said...

pelik2 betul peribahasa sekarang..hehe :)

NiNaBaNaNa said...

Wan_cikgumuzik : Hoho yeke ? kira penah wujud lah ni eh Perlibahasa . hehehe :D

NiNaBaNaNa said...

Mrs.Yie : HAHA ! bukan peribahasa . salah tu . tapi PERLIBAHASA :D

beLLa said...

haha! ade plak perlibahasa baru yea.lawak doe haha

NiNaBaNaNa said...

beLLa : HAHA ! biasalah . ni modern punyaa :p

Aida Omar said...

aduiii...perlibahasa tu x tahan. kalau x paham2 tau lah ea. hihi

NiNaBaNaNa said...

Aida Omar : HAHA . yupp betul tu . hihihi :D

Ashakirin said...

Funny :D

NiNaBaNaNa said...

Ashakirin : Hehe thanks :D