Image and video hosting by TinyPic

www.ustream.tv/channel/tunggal-fm

"ENJOY EVERY MOMENT"

The Official Blog since 27 December 2009

INSTAGRAM : ninabanana94

#ninaradzali #tunggalfm

INFO : Blog ini adalah UMUM. Sebarang idelogi, teori dan apa jua yang ditulis tidak semestinya bersifat tepat dan sempurna. Yang baik boleh diambil, yang buruk boleh ditingkatkan kepada yang lebih baik. Semua penulisan adalah 100% dari buah fikiran penulis. Sebarang cadangan, pendapat, ketidakpuasan, pertanyaan event, hal berkaitan perniagaan, perkara berbentuk urusan dan apa sahaja boleh dilontarkan diruangan 'comment' atau ke alamat E-mail ninabanana94@gmail.com

Sunday, May 1, 2011

Bila nak pinjam RAJIN , bila nak pulangkan MALAS !



Assalamualaikum . Hello , hello Blogger semua .
Actually , NB tak berapa ada idea nak tulis entry
harini . Tapi NB sekarang tengah alamai situasi
yang menyakitkan hati . NB pun teringat lah jugak
kes2 sama yang SELALU berlaku dekat NB dalam
kehidupan NB .


NB cukup tak paham kenapa dalam dunia ni , kita
buat baik kat orang sangat pun tak boleh sebab
bila kita buat baik dekat orang , orang bagi balik
dekat kita tu , teruk2 . Haihh . memang lumrah enn
manusia macam ni ? http://www.cute-smiley.com


NB dan family NB sendiri alami perkara ni . dan mungkin
jugak dekat korang at luar sana pun mesti alami perkara ni
kan ? "Bila nak pinjam RAJIN , bila nak pulang MALAS" .
Samada korang jadi MANGSA atau PEMANGSA tak tahu la pulak
kan ? Wallahualam . Kalau korang pun buat macam ni ,
harap jangan terasa dan marah la . NB mintak maaf sangat-sangat .

Cuba korang bayangkan , time nak mintak , pinjam benda
dengan NB , punya lah RAJIN datang mintak . Baik siapa-siapa
je lah yang buat perangai macam ni . NB bukan nak ungkit okay .
Benda macam ni kadang2 tak lah penting sangat ape dipinjamkan
tu . Tapi kadang2 ada penting jugak untuk kegunaan kita kan ?
Bila nak pinjam sanggup datang depan muka NB , bila masa nak
pulang ? ohhmakkkaiiiii . Buat2 lupa la , buat elak2 la ,
nanti la ape la . Tu NB bole terima lagi la kan . Sampai2
NB yang kena buat muka tembok face to face , sampai kadang2
datang rumah semata-mata nak mintak balik ape yang diaorang
pinjam tu . Tapi , NB paling tak boleh terima tu kalau
NB bagi pinjam cantik2 , dia dok pulang benda tu comot2 ,
jadi teruk . PALING TERUK , NB bagi cukup lengkap , bila
pulanggg ? mak aihhh ! Boleh pulak tak cukup . Kalau tanya
dah sah2 la kan buat-buat taktahu lagi taknak tanggungjawab .


Actually benda macam ni dah di didik dah dekat sekolah .
Itu sebab pentingnya pergi sekolah dengan disiplin .
Bukan NB nak cakap ni tanda NB ni budak berdisiplin .
NB bukan lah patuh dalam disiplin2 sekolah ni , tapi
NB selalu pikir hak orang kena jaga . Tak boleh perlekehkan .
Kadang2 benda remeh temeh macam ni bagi kita pun boleh
ditanya jugak kan dekat akhirat . Lagi satu , mesti kita
tak suka kan kalau benda serupa ni terjadi dekat kita .
Macam kita pernah lalui dekat sekolah laa , bila cikgu
bagi kita pinjam benda kita selalu ditegur oleh cikgu
supaya pulangkan benda biar elok2 ape semua kan ?
Cuba dapat dekat orang yang tak boleh terima nasihat cikgu ?
Mau nye diaorang ni lagi buat perangai TAKDE SIVIK dengan
lagi rosakkan barang orang , lepastu lagi plak takmau
bertanggungjawab . TAKDE DISIPLIN , TAKDE SIVIK BETUL !


Conclusion nye , DISIPLIN tu sememangnya amat penting dalam
kehidupan seharian kita kan ? Kalau tak salah satu
nye terjadi lahhh perkara ni "Bila nak pinjam RAJIN , bila
nak pulangkan MALAS" . Betapa pentingnya DISIPLIN di sekolah
yang kita selalu pelajari tu kan ? NB pun akuinya . .
http://www.cute-smiley.com



Kehidupan harian bermula dari didikan & disiplin di sekolah .
Kalau tidak diamalkan , maka TIADA SIVIK lah seseorang itu .





P/S : Melalui situasi yang berlaku dengan NB punya Life ni ,
NB dah dapat satu kebaikan betapa PENTING nya
patuhi arahan dan DISILPIN di sekolah . Mungkin
kadang-kadang tak patut dan melampau sangat disiplin nye ,
tapi kadang2 kita kena akur kan ? sama-sama lah kita renung2
kan dan perbaiki diri kita bersama :)



8 comments:

~FaatiNNasreeN~ said...

org tersyg pon pnah wat kt saye cmyu~~hu~~

NiNaBaNaNa said...

kalau orang tersayang pun macam tuh taktahu la na cakap ape lagi da =='

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..lain kali kite pinjam barang owg n bagi pinjam barang owg kite x suke tu kat owg lain..yes2..bia die raseeee..=p hahaha..

NiNaBaNaNa said...

HAHAHA ! boleh jugak macam tu . hehehehe :p

BeaN MorENo said...

itu nama dia ragam manusia

NiNaBaNaNa said...

hurmm memang . betul tu =='

Aida Omar said...

selalu mcm nie kan..sakit hati kalau ginie. tak suke..tak suke.. hihi

aSiMiRa.aSiM said...

hahaha..xyah la pinjam barang owg..bagi pinjam pn xpayah..so xde masalah..tapi t kene lebel kere sumbang..xpe la bab2 kere banana xde hal kan..hehe..joke je tau..=p